Friday 8 July 2011

sup daging yang meyihatkan!

sejak batuk je memanjang ni, kne la mkn yg elok2 kn? nex week ade btn plak..so, kne make sure bdn kuat ckt before g. anyway, sebenanye xnk msk pg td sbb mcm xcht, tp da mak suruh, msk la..hehe..sbb mak sibuk wt kuih raye nk bg sample..so, I am the one cooking! yeahhhh..haha..tanpa buang mse kte layan resipi sup daging ni!

Bahan-bahan
1.daging (lg sedap kalau ade tulang2 ckt)
2.bawang merah + bawang putih + halia(sume dikisar)
3.sup bunyut ADABI
4.bunga lawang + bunga cengkih + kayu manis (bg wangi)
5.air
6.ubi kentang

Cara-cara memasak
1. potong daging nipis2 tp xnipis sgt la.basuh.
2.panaskan minyak (ckt je ckp)
3.masukkan bahan2 no.4.(biarkan smpi naik bau)
4.tumis bahan2 yg da dikisar (smpi naik bau jgk, tp jgn smpi garing)
5.masukkan daging dan sup bunyut, kacau sebati
6.biarkan daging empuk (tggu 15 min kot, tgk la)
7.bila daging da agk2 empuk, masukkan air.(ikt la byk mne daging)
8.kacau dan biarkan daging tu btol2 lembut.
9.bila daging da lembut, mskkan ubi kentang yg da siap dipotong
10.tggu smpai ubi empuk.
11.masukkan garam secukup rasa
12.kalau nk lg sdp,sajikan dgn daun sup dan sambal cili padi  kalau nk UMPHH! =)

selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment