Friday, 30 December 2011

bermusafir di bumi Al-Andalus..=))

 Perjalanan musafir ke bumi Andalus selama 9 hari 8 hari bersama eju, kira, atiqah, hanisah, intan dan nabilah sememangnya a moment to remember..penuh dgn pengalaman pahit manis mengenal budaya spanish, selok-belok sana-sini, seni arkitek islam yg mempesonakan dan ukhuwah islamiyah yg manis. =))

andai kita ingin menghargai sesuatu tempat itu dgn lebih bermakna, jom tgk dokumentari yg osem ni! hehe.

                     Moment yg paling terkesan dan memberi bekas yg dlm ialah apabila menyaksikan Masjid Cordoba yg megah menjadi tempat ibadat islam, dan tempat para pemimpin bermusyawarah pada satu ketika dulu kini menjadi cathedral di bumi cordoba itu. sebak, sedih, marah, geram bila tgk suatu kebanggan islam dulu kini hanya tinggal kenangan dan hiasan semata..sehingga kami dibagi warning "you cannot pray in here".sayang seribu kali sayang..
where the mosques have become churches, where only bells and crosses may be found, even the mihrabs weeps, though they are solid, even the pulpits mourn, though they are made only of wood  -Al-Rundi 13th century.
                  
and so the journey of learning islam in spain continues with endless bitter sweet obstacles, main regu dgn people sane,cari kedai mkn yg halal, mengawal nafsu shopping, cari jalan yg rupenye "calle topacio" ade kat 2 tmpt berbeza, pillow talk, langsat sme2 sampai termiss jalan kt highway, panic sbb kete hilang kne tarik, terase hati sesama sndri sbb kete punye pasal (haih), tdo kat airport, and the list goes on. one in a million experience indeed..


              Ukhuwah islamiyah yg terjalin terase manisnye bila sume berlandaskan akidah yg sama..bila berbincang ttg sejarah kegemilangan islam dan kejatuhan islam di spain dan berkongsi perasaan dan pendapat cne nk tawan semula bumi Andalus..cne nk bangunkan diri melalui pembentukan individu muslim sejati..cne nk atasi halangan2 duniawi, hedonisme ni..

            Nilai toleransi yg kuat dan saling hormat-menghormati berjaya menyatukan Islam, Christian dan Jew di bawah satu bumbung dan hidup harmoni dan gemilang kerana penterjemahan ilmu yg meluas..namun apabila sikap tamak, dan sikap pentingkan diri sendiri bermaharaje lela, that peaceful world vanished and the time of tolerance was lost forever..so, how can we regain the glory of islam once again? let us all be a better muslim! ayuh!! =))

Monday, 19 December 2011

sejarah dimanipulasi?

                    sejauh mana sejarah yg kte blaja mse sek menengah tu sahih? btol ke fakta2 sejarah itu atau ade sesuatu yg disembunyikan daripada pengetahuan anak2 bangsa yg kemudiannya berjaya memanipulasi cara pemikiran masyarakat terutama sekali para remaja kita sekarang..barangkali sbb sejarah itu sendri ditulis oleh pemenang, jadi x mustahil la pemenang itu nk memanipulasi atau menyembunyikan sejarah sebenar.

                   media yg turut memainkan peranan penting menyebarkan sesuatu maklumat dalam sekelip mata juga mampu mengubah cara kita berfikir...sehingga kalau kita bandingkan zaman kebangkitan Islam dlu2 sehingga la zaman skg, konspirasi2 yg berjaya menjatuhkan Islam adalah melalui senjata media itu sndri..kalau kita tgk skg pon, cara plg halus yg memberi kesan mendalam kat kite ialah internet, tv etc..sbb tu yg plg dekat dgn kita..

                 jadi cne nk atasi anasir2 negatif sume ni?? jom kte sme2 refer to the primary source blk, so that kte tau ape yg disampaikan itu benar.. mcm game radio karat yg salu ade dlm module LDK..ble adenye transfer of maklumat daripada seorang ke seorang, besar kemungkinan mesej yg disampaikan bole lari topik..contoh, hati batu jadi teko batu...etc..haha..mgkin nmpk lawak tp tahukah kte dosa menfitnah itu yg lebih berat dari membunuh??..


P/S: moga perjalanan musafir kami ke bumi Andalus akan berjalan lancar dan diberkati Allah..amin..

Thursday, 15 December 2011

epi bday ainul!!!!!! =))

hanya ingatan dan doa tulus ikhlas utk abgku yg dikasihi..hehe..semoga terus diberkati Allah dan berjaya dunia akhirat..semoga dpt bertemu jodoh dgn isteri yg solehah..amin..dan ingatlah tatkala engkau dalam kesusahan, ingatlah akan Allah yg sentiasa menemani kita dalam apa jua keadaan sekailipun,...=))


walaupun ainul salu buli nopah dari kecik2 smpi skg,smpi hentak2 kaki lawan merajuk, lawan spe yg plg awal mintak maaf dlu, lawan main pistol kertas mse kecik dgn mus, abdul n nazri, ainul tetap abang nph..rindu laaaaa...kenangan mse bdk2 kecik tu xbole lpe....=')

terima kasih nul sbb sudi dengar luahan perasaan nph selama ni, sudi bg nasihat dan kata2 perangsang dan segala-galanya..n most importantly thank you for being my brother!! hehe..

jarak dan waktu xdpt memisahkan ikatan erat adik-beradik kte!!!! go 4 brothers!hehe..cpt la kawen, nk ank buah jgk!!!!!!!

Wednesday, 14 December 2011

advice from second bapak! =)

I have nothing to give you, all I can give you is education!
        Bersikaplah ape-ape jgn tak ape2!
                  Do well, don't dig a well!
                       Best man wins,so be the best!
                                   Be passionate in your life!
ni sume nasihat from Pak Lan, Tuan Haji Abdul Rahim n fasi2 program Transformasi MARA yg haruslah digarap dan disemat dalam hati kuat2! insyaAllah..



P/S: excited, cuak, takut, mixed feelings nk g spain...waaaa...mummy!!!!!!!
right here waiting for you

Friday, 9 December 2011

futsal and some reflections! =)


alhamdulillah, puas n seronok sbb dpt keluar peluh main futsal td..almaklumlah, kat sini sejuk, so peluh pon mcm jarang nk keluar..haha..so,harus bersenam lebih kerap after this sbb one of the ciri individu muslim yg hebat kne cergas tubuh badan! lagipun, bersenam akan mencerdaskan otak juga! hehe..so, mari bersenam!!!! =)


tersentuh dan hiba sebenarnye ble tgk video ni. its amazed dat how many people out there mencari2 the truth in their life..searching for surrender, submission, obedience, sincerity and peace...its Islam! alhamdulillah, kte ni yg lahir2 da islam , adakah kte suda islam sepenuhnye? sme2 reflect diri jgk, are we juz muslim without islam or islam without muslim? do we really know islam? or are we juz d same as others?

sme2, kte improve dri kte, ajk kwn2 ke arah kebenaran insyaAllah dan terus mencari ilmu itu, dan ble da dpt kne amal and share sbb hak ilmu tu sndri utk diamal dan dikongsi..jom kte sme2 membina diri ke arah individu muslim tu which is an ongoing process, a life-long learning..how to do that? how to achieve the glory of zaman Abbasiyah dlu? how2??


UA ialah Uzatul Alam iaitu ble kte jd pusat rujukan..daulah ialah kerajaan..sounds vague kan? no, its not if we believe in Allah and strive for Allah..insyaAllah we can do this!! =))

"Maka adakah patut kamu menyangka bahawa Kami hanya menciptakan kamu (dari tiada kepada ada) sahaja dengan tiada sebarang hikmat pada ciptaan itu? Dan kamu (menyangka pula) tidak akan dikembalikan kepada Kami?"

Tuesday, 6 December 2011

keep yourself motivated! =))

"appreciate your opportunity to study medic, be a whole-person n plg bez -in my heart I'm always a medical student!" quoted from a 56 years old Dr.Murphy yg dtg bg talk mse class medical english td. He's a GP in ireland for 21 years da, penah keje kt Iraq as a paeds n oncology..oh, how inspiring he is! =))

kenapa perlu bersedih atas sesuatu yg xperlu disedihkan?..

"dlm hidup ni xperlu risau/sedih2 psl hal2 remeh-temeh!kalau sedih sbb byknye dosa, takutnya nt mse alam Barzakh xpe la jgk, ini?" nasihat seorang sahabat..
nasihatnye buatkan aku terkedu dan terkesima sbb mmg betol pon!!!.yela, cuba bayangkan owg lain yg seribu kali lg berat dugaannya, setakat masalah ni je, xperlu over nk sedih bole x?' ingatan utk sang hati..

"do not get yourselves deterred easily by all those small little things"nasihat abah.
jom layan satu cte ni yg bez! =))
One day, an old professor of the School of Public Management in France, was invited to lecture on the topic of “Efficient Time Management” in front of a group of 15 executive managers representing the largest, most successful companies in America.
The lecture was one in a series of 5 lectures conducted in one day, and the old professor was given 1 hr to lecture.
Standing in front of this group of elite managers, who were willing to write down every word that would come out of the famous professor’s mouth, the professor slowly met eyes with each manager, one by one, and finally said, “we are going to conduct an experiment”.

From under the table that stood between the professor and the listeners, the professor pulled out a big glass jar and gently placed it in front of him. Next, he pulled out from under the table a bag of stones, each the size of a tennis ball, and placed the stones one by one in the jar. He did so until there was no room to add another stone in the jar.
Lifting his gaze to the managers, the professor asked, “Is the jar full?” The managers replied, “Yes”. The professor paused for a moment, and replied, “Really?” Once again, he reached under the table and pulled out a bag full of pebbles.

Carefully, the professor poured the pebbles in and slightly rattled the jar, allowing the pebbles to slip through the larger stones, until they settled at the bottom. Again, the professor lifted his gaze to his audience and asked, “Is the jar full?” At this point, the managers began to understand his intentions.
One replied, “apparently not!” “Correct”, replied the old professor, now pulling out a bag of sand from under the table. Cautiously, the professor poured the sand into the jar. The sand filled up the spaces between the stones and the pebbles. Yet again, the professor asked, “Is the jar full?” Without hesitation, the entire group of students replied in unison, “NO!” “Correct”, replied the professor.

And as was expected by the students, the professor reached for the pitcher of water that was on the table, and poured water in the jar until it was absolutely full. The professor now lifted his gaze once again and asked, “What great truth can we surmise from this experiment?” With his thoughts on the lecture topic, one manager quickly replied, “We learn that as full as our schedules may appear, if we only increase our effort, it is always possible to add more meetings and tasks.” “No”, replied the professor.

“The great truth that we can conclude from this experiment is: If we don’t put all the larger stones in the jar first, we will never be able to fit all of them later.” The auditorium fell silent, as every manager processed the significance of the professor’s words in their entirety.

The old professor continued, “What are the large stones in your life? Health? Family? Friends? Your goals? Doing what you love? Fighting for a Cause? Taking time for yourself?”
“What we must remember is that it is most important to include the larger stones in our lives, because if we don’t do so, we are likely to miss out on life altogether. If we give priority to the smaller things in life (pebbles & sand), our lives will be filled up with less important things, leaving little or no time for the things in our lives that are most important to us. Because of this, never forget to ask yourself, ‘What are the Large Stones in your Life?’ And once you identify them, be sure to put them first in your ‘Jar of Life’”.
With a warm wave of his hand, the professor bid farewell to the managers, and slowly walked out of the room.

Saturday, 3 December 2011

alhamdulillah 20 suda! =))

hadiah bday..hehe..
alhamdulillah, segala puji bagi Allah Tuhan sekalian alam..alhamdulillah atas limpah kurniaNya yg amat luas!!!!!

alkisahnye ble tanggal 3 disember je, dok kat umh ngn family..cuti la katakan..n xde la celebrate sgt pon..tapi ble smpi sini, excited semacam je sbb first time celebrate ngn kwn2..the feeling is different but in a good way! hehe..but still i miss home!!!! =')

sleepover kat umh kak adilah sambil movie night "kingdom of heaven" and msk2 kari ayam n roti jala mmg bez..rse mcm bercuti plak..nikmat kot dpt mkn nasi beriyani ngn kari ayam, sambil minum milo panas.. esk pg plak mkn roti jala cecah kari tu..pergh sedap!!!! hehe..oh lupe nk mention choc mousse ain yg perfecto tahap excellento nervosa tu!!!! hehe..

and suprisingly, kakak2 seniors bg hadiah plak tu..terharu......dpt hand-mixer kot..haha..bole la buat cheesecake yg gebu nex time..hehe..dan plg sweet plak, ain bg hadiah jgk!!!! sweater purple tu..i'm so touched! and today main bowling plak..bez sgt! sambil2 tu kne amek pengajaran jgk sbb nk strike tu bkn mudah but its not impossible!!u juz hav to believe in yourself, focus, aim your target n lafaz bismillah insyaAllah bola x msk longkang..hehe..

thank you sgt2 utk kak adilah, kak fatin, ain aka roomate plg sweet, mama, abh, abdul, ainul, sume family , sedara-mara, sahabat handai yg wish dan mendoakan kesejahteraan saya!!!! moga2, kte semua berada di dalam limpah kurniaNya! =))


P/S: haruslah bertambah matang! =))

Friday, 2 December 2011

jihad korbankan perasaan!

Surah At-Taubah (The Repentance)

38. O ye who believe! what is the matter with you, that, when ye are asked to go forth in the cause of Allah, ye cling heavily to the earth? Do ye prefer the life of this world to the Hereafter? But little is the comfort of this life, as compared with the Hereafter.


40. If ye help not (your leader), (it is no matter): for Allah did indeed help him, when the Unbelievers drove him out: he had no more than one companion; they two were in the cave, and he said to his companion, "Have no fear, for Allah is with us": then Allah sent down His peace upon him, and strengthened him with forces which ye saw not, and humbled to the depths the word of the Unbelievers. But the word of Allah is exalted to the heights: for Allah is Exalted in might, Wise.



41. Go ye forth, (whether equipped) lightly or heavily, and strive and struggle, with your goods and your persons, in the cause of Allah. That is best for you, if ye (but) knew. 




"Go easy on yourself, for the outcome of all affairs is determined by Allah’s decree. If something is meant to go elsewhere, it will never come your way, but if it is yours by destiny, from you it cannot flee." - Umar Ibn al-Khattab ra.
sila korbankan perasaan anda wahai sang hati yg berbolak-balik.
please let it go my dear..=l

Monday, 28 November 2011

antara semalam dan hari ini.


sejarah mengajar kita agar tidak mengulangi kembali kesilapan ancestors kita, jadi haruslah kita blaja sejarah n amek iktibar from it. Program "antara semalam dan hari ini" berjaya membuka mataku ttg islam itu sendiri.utk berserah diri bulat2 kepadaNya..sbb hanya dgn keimanan dan ketaqwaan yg kuat pada Allah, islam dapat disebarkan di seluruh pelosok dunia..

mcm Rasulullah SAW dulu mse menyebarkan islam, baginda kukuhkan dulu tauhid dan akidah owg2 yg baru masuk islam tu so that ble sampai bab2 ibadah tu nanti da hebat sbb iman dowg da kuat..simple analogi mcm tadika dlu..kte blaja ABC dlu kan? xtros kena baca suratkhabar kan?so, nk dicakapkan base akidah kne kuat dlu, insyaAllah cabaran ahead akan dpt ditangani dgn penuh tabah dan sabar..

dari kegemilangan Khulafa' Ar-Rasyidin ke zaman bani Umaiyah ke zaman kegemilangan Abasiyah , semuanya bermula dgn pegangan agama yg kuat kepada  Allah..jom tgk video bez ni utk feel lebih:


 

kisah kewafatan Rasulullah yg amat menyentuh perasaan juga membuatku terkesan. betapa sayangnya baginda kat umatnya iaitu kita sampai bila baginda nk menghembus nafas terakhir pun, baginda menyebut ummati, ummati, ummati .
 

dan klimaks ISK ni bila kakak Dr. Hanim aka super senior ky buka cte cne zaman kegemilangan islam tu bole jatuh..sbb ape? sbb umat islam da x bersatu dan berpegang teguh pada agama Allah..byk corupption, ignorant yg tggi owg2 atasan psl masalah negara jiran islam, sikap pengecut yg sampai gaduh sesama sendri tros nk mintak tlg owg Kristian mse tu yg eventually amek alih negara islam tu sndri..and the list goes on..juz imagine 2/3 of the world which used to be islam da vanished !! sayang sgt la sebenarnye dan sedih sgt ble owg islam sndri xkenal islam tu sndri, xd effort nk protect islam tu, and even sampai hati nk hancurkan islam..

jadi apa harus kita lakukan utk ubah sume ni? bole ke kte make a change? spe je kte ni?

kte muslim! kte ada tanggungjawab utk jaga islam! utk potray islam in a gud way! to do our very bez in our study and everthing we do..to learn islam..and practise islam. .utk cari redha Allah most importantly..looks hard kan, tapi selagi kte percaya kte bole, sumenye boleh insyaAllah! we must believe in our ideas baru ideas tu bole jd realiti. .(pesanan utk diri sendiri)

thank you sisters for this awesome program!!!!! =))

Saturday, 26 November 2011

fokuskah anda??

berapa lama anda bole fokus dalam kelas? 3 jam? 2 jam? 30 minit? atau hanya 10 minit? hadapi kesukaran nk fokus n stay awake dlm klas? meh2 bce sini.haha.
 
sebenarnye hari ni bru abes present sesi OHANA dgn tajuk cne nk fokus dlm kelas, hasil kerjasama ain dan aku.nk tau cara2nye ? sebelum tu, ambil sehelai kertas dan lukis ape yg kowg akan visualize yourselves in another 5 years..dan tulis azam baru jgk..cpt2!

   ni summary je, if nk lebih feel tgk ni: Focus-More-in-Class:

1.good nite sleep
2.breakfast first
3.preview upcoming notes
4.before masuk class, senyum!--->positive mind
5.pasang niat dan bce doa nk start belajar dan ble da abes belajar: 

"Ya Allah, sesungguhnya aku menyerahkan kepada-Mu apa yang telah Engkau ajarkan kepadaku. Maka kembalikanlah (peringatan) semula kepadaku apabila aku memerlukannya dan janganlah Engkau menjadikan aku melupainya. Limpahkanlah selawat kepada penghulu kami Nabi Muhammad s.a.w. yang memiliki cahaya untuk menghilangkan kelupaan dan limpahkanlah rahmat dan kesejahteraan kepada keluarga dan para sahabatnya."


6.duduk depan!
7.know your objectives
8.take good notes
9.make good eye contact with lecturer
10.ask questions ble xphm
11.ble blk tu, review blk."forgetting is greatest within 24 hours without review"
12.study group "u will remember 100% of what u taught others"
13.visualize your future! time ni la gambar yg kowg lukis tu akan bg inspiration utk study! =)

gambar sebelah katil mse kt KYUEM! =)
most importantly, enjoy your study! sbb it will motivate you to keep you going even when its tough! because if u can dream it, u can do it! marilah kte fokus dlm hidup jgk!


P/S: counting days utk sesuatu..hehe.

Wednesday, 23 November 2011

di manakah ketenangan sebenarnya?

Surah No. 2, Al Baqr, Ayat No. 152:

فَاذْكُرُونِي أَذْكُرْكُمْ وَاشْكُرُواْ لِي وَلاَ تَكْفُرُونِ

Translation :
Remember Me, I too will remember you ; and you should remain under My obligation but do not be ungrateful to Me.


Surah No.13, Ar Raad, Ayat No. 28:

o الَّذِينَ آمَنُوا وَتَطْمَئِنُّ قُلُوبُهُمْ بِذِكْرِ اللَّهِ أَلَا بِذِكْرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ

Translation :
"Those who believe, their hearts find satisfaction in the remembrance of Allah: and be aware that your hearts only gets satisfaction when you remember Allah .

hati yg resah gelisah pasti mencari2 sesuatu utk menenangkannya. sesuatu yg boleh mengembirakan hati buat seketika. sesuatu utk melupakan masalah itu. apakah sesuatu itu bagi anda? mendengar lagu2 yg suit mood kowg? layan video lawak2 mcm matlutfi punye tu? tidur? borak2 ngn mbr? atau keep it to yourselves n nangis sowg2? well, owg lain , lain la caranya dan xsalah pn nk express or calm down gne the above methods tapi..

tp sejauh mana ketenangan itu dapat berkekalan jika kita tidak mengadu terus pada yang Esa..pada Pencipta kita yg Maha Mengetahui ttg semua perkara, semua resah gelisah, takut, suka, duka hati kita ni..jadi, marilah kte berpegang teguh hanya pada yg satu iaitu Allah..

pesan abah :
Kasih sayang & cinta yg sejati tidak pernah kenal keluh kesah, resah & gelisah. Kehidupan yg penuh penyerahan yg bulat kepada Ilahi membawa kepada ketenangan abadi. Dan limpahkan air matamu, tujuanmu, cita-citamu, cintamu & kesungguhanmu & seluruh wujudmu zahir & batin hanya untuk Allah semata-mata. Jangan engkau mendahului segala sesuatu daripadaNya.

"Ya Allah, aku berlindung padaMu dari rasa sedih dan gelisah dan aku berlindung padaMu dari sikap pengecut dan bakhil dan aku berlindung padaMu dari cengkaman hutang dan penindasan orang. amin.."

Friday, 18 November 2011

from dublin to charity week!

 
its been awhile since my last post yeah..the visit to dublin for 2 nights at umu,taemin n dura's house was indeed memorable..in a way, the feeling of stress disappear completely from the moment dpt hug umu, dura n taemin..rindu kot..hehe..thanks to kowg especially umu sbb layan kteowg ni even kau ade exam isnin tu..n yeah dtg la plak cork der!!!!!
oh, mcm bese ape kteowg wt kt dublin?? woot2..haruslah shopping! haha..walaupun sebenarnye mcm kne jimat cermat sbb nk save duit p spain plak dec nt..but, umu punye skill persuading aku n ain mmg hebat smpai habes jgk la duit yg aku bwk..nsb bwk ckp2 je..blame to the lovely cardigans, flowy skirts, cheap coat, and shirts ..they are looking really good..haha..tp ain beli lg byk..haha...basically, tu je kteowg wt  selain keeping up to date dgn dowg sambil memasak apple pie utk bdk2 stress nk exam tu..

then came this huge responsibility on me about charity week which starts monday directly after weekend kteowg blk dublin tu..nk x nk, kne pulun jgk la wt ROTA/schedule utk jg booth tu yg mcm err..2 booths from 9-4 everyday? ok..thats kinda impossible at first but after all those advice n suugestions from seniors we made it people! finally alhamdulillah..n I admit the job is challenging though..but its nothing compared to ujian owg lain yg sejuta kali lg perit..so, yakinlah setiap yg diuji tu besesuain dgn kemampuan kte..

thanks to all the support from the Muslim Cultural Society committee members, seniors, supportive batchmates, lecturers and the UCC community as a whole. couldn't manage it without your enormous support of buying our muffins, cupcakes, sandwiches, henna painting n attending the charity dinner..it was tiring in a way .mcm feeling oncall seminggu sbb pg2 da kne p set up booth, blk ptg kdg2 mlm..tp bez je..


one in a million experience kot.soft skills! to deal with customers, to lead people and at the same time to be lead by others, to be a good listener, to make quick decisions, to be a good promoter, and most importantly to help raise funds for the needy children in Pakistan n Cambodia..another thing is to be open with critics and made it as a challenge to improve yourselves..and the list goes on..

the thing that made my week d most is not juz by the amount of money u collected but the satisfaction of being able to help. to help in the name of Allah..and to make a difference in this world insyaAllah..

Saturday, 12 November 2011

post exam activity. .haha


skg dlm bas g dublin ngn ain. .haruslah jln2 explore dunia luar lg2 ble da abes exam ni. .haha. .oh,tp  jgn smpi lpe dunia suda. .rse da lme gle xupdate blog ni.rindu.ceh. . Sebenarnye,xd cte pn,tp sje gedik nk update. .anyway,ape yg akan kowg salu wt ble da abes exam?tdo?movie marathon mgkin? Atau anda xpeduli pn psl nk wt ape after exam? Hmm. .kdg2 aku terfikir perlu ke mcm enjoy gle2 bkar mercun sume juz bcoz kau da abes exam,which is a small little test in your life. .sbb indeed selagi lama kte rehat berlepak2 goyang kaki,selagi tula keje akan bertimbun2. .honestly aku pkr jgk ahh nk rehat r abes exam ni.tp xbole der.sbb once kau da left behind,ssh kot nk keep up with workloads! Mgkin ni la life as a medic student kn. .jadi,marilah sama2 kte menuju kejayaan seperti seru azan haiya alal falah. .tp2,rehat itu perlu ok?jgn stdy xigt dunia suda. .hahaha. .ok tu je.bye2. .hav a nice weekend.. Oh,terase mcm dirisik oh pg td.hehehe.

Tuesday, 8 November 2011

erti beraya di perantauan.

pagi yg dingin diganti dgn kehadiran sang suria yg ceria menyinari langit biru cork.subhanaAllah..

spy agents beraya! =)
alhamdulillah, raya Aidiladha disambut meriah oleh warga corkians..dgn majlis yg penuh dgn koleksi makanan sdp2 khas dimasak oleh chef2, riuh kanak2 riang di pagi raya, ukhuwah islamiah warga2 cork, serta senyuman yg dibalas sesama masing2 tanda kesyukuran diberi peluang utk menikmati suasana ini..meskipun jauh di sudut hati pelajar tahun satu yg pertama kali merasa suasana raya di perantauan sungguh berbeza dari kampung halaman..jauh dari keluarga tercinta..ahhh..betapa ku rindu momenta itu..tapi, jgn digusar meski jasad mereka jauh, ingatanku dlm doaku tetap dekat! semoga mereka terus berada dalam limpah kurnia Ilahi..amin..=)

dalam sibuk menyediakan diri utk continuous assessment ini yg berlangsung td dan akan berterusan sehingga rabu ni, berbagai dugaan dihadapi..tak perlu disebut secara jelas dugaannya, tp sudah mencukupi hanya Allah yg tahu perasaan gusar gelisahku...kerana tak mampu tanggung sendiri beban ni, akhirnya terucap jua pd kedua ibu bapaku.oh, betapa patut aku menyembunyikannya..

lalu, ketika diri ni mencari2 ketenangan hati, ayat2 surah Asyu'araa ayat 79-83 menyentuh hatiku..tepat masanya! tepat detiknya lalu membuat air mataku mengalir..ahh..betapa Allah lah selama ni yg memberi segala-galanya kepada kita..seperti terjemahan ni:

[26.78] (yaitu Tuhan) Yang telah menciptakan aku, maka Dialah
yang menunjuki aku,


[26.79] dan Tuhanku, Yang Dia memberi makan dan minum kepadaku,


[26.80] dan apabila aku sakit, Dialah Yang menyembuhkan aku,


[26.81] dan Yang akan mematikan aku, kemudian akan
menghidupkan aku (kembali),


[26.82] dan Yang amat kuinginkan akan mengampuni kesalahanku
pada hari kiamat".


[26.83] (Ibrahim berdoa): "Ya Tuhanku, berikanlah kepadaku hikmah
dan masukkanlah aku ke dalam golongan orang-orang yang saleh,

baiklah..itu sahaja coretanku buat ketika ini.=)

Thursday, 3 November 2011

resipi ikan bilis crunchy & kek suji! =)

IKAN BILIS CRUNCHY
bahan2:
ikan bilis, bwg merah, bwg putih, kentang, serbuk cili, sos cili
cara2:
1.hiris kentang, bwg merah, bwg putih nipis2..
2.goreng ikan bilis dulu dan kemudian goreng kentang sampai garing. ketepikan.
3.kemudian, goreng bwg merah n bwg putih.
4.masukkan serbuk cili yang dicampur sedikit air, dan sedikit sos cili.biarkan sehingga cili tu msk!
5.campurkan ikan bilis n kentang tadi..gaul mesra dan campur sikit gula( 1sudu kecik).

KEK SUJI
bahan2:
3 cups self raisin flour, 1.5 cups butter,1.5 cup sugar, walnut, kismis, 2 cups tepung suji, 2 cups susu, 3 biji telur, secubit garam, 1 sudu kecik esen vanilla
cara2:
1.rendamkan tepung suji(semolina) dlm susu n kismis selama 2 jam
2.pukul butter n gula sebati.
3.pukul sekali telur n esen vanilla..(nk senang guna electric mixer, tp bole je kuatkan muscle biceps brachii/gne tgn) hehe..
4.masukkan tepung suji yg telah direndam td..
5.kacau, masukkan self raising flour sedikit demi sedikit.
6.kacau rata..tabur walnut dan kacau lagi.
7.bakar adunan dlm oven 180 darjah celcius selama 45 minit.

selamat mencuba!!!!!

Sunday, 30 October 2011

Failte freshers! =)

mula2 tu rse sgt loner jgk sbb most the participants knl mbr2 lain from dublin n galway..so, I was quite quiet at first..tp, ok je sebenarnye..its gud to know that people actually know who u are, mcm oh ky ke? knl mariam, kayna sume? knl besi?(jmpe kakak besi oh) awak ke latifah? oh from N9 group?? haha..n sebenarnya dlm dunia ni we are not alone! yeah, ukhuwah islamiyah tu ade je kt mne2 pelosok dunia ni, even kau keseorangan literally, xd gang sume..and I think sume owg kne cooperate well to make the bond stronger!

this event organized by PPMC,PPMI n kolabrasi from galway n dublin was a great success! no doubt. learned about the 7 highly effective people through fun LDK conducted by kak Atiq, which are:
  • Habit 1: Be Proactive
  • Habit 2: Begin with the End in Mind
  • Habit 3: Put First Things First
  • Habit 4: Think Win/Win
  • Habit 5: Seek First to Understand, Then to Be Understood
  • Habit 6: Synergize 
  • Habit 7: Building one's personal production capability
to summarize, dlm hidup ni kne jd proactive..always visualise your end goal..prioritize things in life! think of a soluiton that will benefit both sides, not a win/lose. to lead others and to be lead..etc..so, persoalannye wats your end-goal in life? to get first honours? to get married and have a happly family? to bef filthy rich?? those visions are fine , but not fine enough because wat matter most is your life here after.so, lets make the most of dis dunia to get the blessing from Allah..because indeed dunia ialah jambatan ke akhirat...and last but not least, be extraordinary person, someone with the X factor!

Bunratty castle is indeed an awesome place to visit...the old architecture of the historical buildings of the Vikings sume tu menarik! and to see it live was more amazing! and wats more u get to actually feel the aura and smell of zaman dlu2..hehe...n it was indeed scary for me to climb up the steep and narrow stairs to the roof ..but it was worthwile the effort to see the fascinating view from above..subhanaallah..

wats else that make a trip awesome? friends and seniors!!!!!!!! hehe..had so much fun exploring the place, taking a costume picture where we got dressed in a very classic English costume, appreciating the nature and weather was cold and rainy..but, it was grant! hehe...tilll we meet again..=))

P/S: one hour early...winter is coming!!!!!!!!!

Thursday, 27 October 2011

say NO to inferior!

after calculate2 blk, nmpknye byk jgk chapters yg perlu dicover lg....dlm mse 10 hari??? ok..chill2...bole punye.......insyaAllah....(dubdabdubdab)

lg2, ble dga chinese n singaporeans score gle2 mock exam hari tu..haih.. asl la salu mesti dowg perform gle bab2 akademik ni???  huuuu..nk  kata saiz otak, rsenye otak aku lg besar...haha..ok..random..hmmm.
ok2...chill2..dowg sme je ngn kita..dowg amek A-Level mcm aku jgk...dowg attend the same lectures jgk..

tp......dowg lain....sbb dowg xd Ar-Rahim from Allah, which is ketenangan hati, petunjuk Nur etc..jadi, sebagai seorang muslim, marilah kte sama2 yakin dan percaya pada ketentuan dan janji Allah,tp at the same time berusaha sungguh2 jgk utk excel..excel not juz in academic but also in here after..insyaAllah.sbb dalam Al-Quran sndri da ckp terang2:

“Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib suatu kaum kecuali kaum itu sendiri yang mengubah apa apa yang pada diri mereka ” QS 13:11

think out of the box...visualize your vision and long term goals.....uhhhh...and maybe try to take those inferiority as a stepping stone to challenge yourself , to show that muslim can also succeed!! like really...jgn tunjuk muslim tu lemah...jom kwn2, kte bangkit menuju ke arah kejayaan!!!!!! insyaAllah..=))

dan perlu sentiasa diingat jgk, sume owg ade kelebihan dan kekurangan msg2..tok sah la nk compare2 sgt ngn owg lain...kan bagus kalau yg lebih ckt tu bantu yg kurang lebih ckt tu..complement each other la katakan mcm induced-fit theory tu..jgn dok dengki2, mcm inhibitor tu, xbaik!! (ok. analogi da merepek)

someone with shoes size of 6 should not feel envious of someone with shoes size of 8

P/S: enough of feeling2, lets get back to work!!!!! =))

Monday, 24 October 2011

rindu abah!!! =')

 

tadi tgk fb ade mbr share link lagu gurindam jiwa, terus teringat kt abah..rindu abah sgt2.......abah, nopah rindu abh sgt2........rindu dga nasihat abah sume..rindu kne urut ngn abah..rindu nk urut kaki abah....rindu sambal ikan bilis abh msk..rindu nk dga lagu2 klasik ngn abah mlm2....rindu sumenye psl abah.....='(

Sunday, 23 October 2011

missing someone...

I didn't noticed from the moment I saw u..because u are so shy and maybe too cool for me..until dat day, when we've been set up ..oh, am I dat shy? but  I think u are more shy than me!!!!! u always pretend cool and I am the one who always try to create something.. how stupid I am during those days..haih..

but now, since your gone, I always miss you!!!! the way you smile to me, the way you comfort me with your style, the way how I am so excited to see you.. I really miss you badly!!! even so, do you miss me like I miss you?? hmm, why la I can’t stop thinking of you?? you are not into me I guess..

now, it became so clear to me.. cita2 is more important than cinta .i guess its true! there will be no victory if there's no sacrifice. so, I think I should try my best to forget you..but memories are meant to be remembered.. huhu..how clueless and attached I am to you! what spell you have done to me!!!!! arghh.

all those letters which are meant for you are stilll unsend.. I guess I am too shy and scared of being rejected..and even I know you are not  reading this pon.. huhu...fine la...I am nothing for you kan? and sometimes, those love songs remember me of you..

oh my bantal busuk, how I missed you!!!!! ='(

Friday, 21 October 2011

resipi daging msk black pepper! ade kick punye! =)

ok, hari ni turn msk aku, n sebelum tdo smlm da pkr nk msk daging black pepper..teringat2 lg masakan Md Zin: catering terhebat di tmpt tinggal aku..dan randomly mse borak2 ngn mama on the fon pg td, tros tanye resipi nk msk daging tu..so, meh sini nk share! heheh..first time ble msk rse confident n satisfied ngn hasil karya hari ni..jom la try! sng je........

gambar hiasan.=))
bahan2:
daging yg da dipotong halus
kicap masin (ye, family saya mkn kicap masin bkn manis) haha..
lada hitam
bawang merah, bwg putih n halia yg dihiris halus
serbuk cili/ cili kisar
asam keping
karot
ubi kentang


Cara2
1.tumis bwg merah,bwg putih,halia n asam keping smpi naik bau
2.masukkan serbuk cili satu sudu da ckup(ikt citarasa sndri) dan air sedikit..
3.pastikan cili tu da msk sepenuhnye..kalau kering, tambah air lg.
4.masukkan kicap dan daging..kacau..(xperlu garam sbb da masin)
5.masukkan sekali carrot n ubi kentang yg da dipotong..
6.kacau dan tggu smpai msk..
7.akhir sekali, mskkan lada hitam seckup rasa..(nk pedas letak byk ckt)

selamat mencuba!!!! hehe
 

Wednesday, 19 October 2011

wats your plan??

alhamdulillah, td suda selesai menjawab mock exam psl physio n biochem..skg perlu lebih fokus utk the real exam early nov ni! walau susah n byk mne pon, kne kuatkan semangat! kalau senior2 lain bole knpe bkn aku??sbb dlm surah Alam-Nasrah sndri da bgtau yg: 
فَإِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا ﴿94:5﴾ 
(94:5) Indeed, there is ease with hardship.
إِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا 94:6﴾ 
(94:6) Most certainly, there is ease with hardship
so, as a start lets make a study plan! an effective one! and follow it with good discipline.because actually when a person is said to be disciplined, then he is free! its his freedom! sounds contradicting? see this video..
 

                       can u get his meaning?? well, for me its important to plan not just about your studies but as well as plan your life ahead! plan wat are you gonna do during your last day? plan your marriage? plan your day? yeah...all...but, sometimes life cannot be predicted. life will not follow 100% according to your plan...so, wat are u gonna do??? always think positive n be strong! u will managed it!

                      Random, tp nak share one tips about good communication; say yes and...( put your ideas into).. usually argument or fight happens because the other person did not have the same wavelength about your way of thinking..and we can overcome this by saying "yes and..." in a way, u have created a good rapport with the other person.

         winter is coming very soon...its 5 degrees celcius now...and I've been munching all the time even when I'm not feeling hungry.. arggghhhhhhhh..weight gain!!!!!! no!!! need to exercise..till then..hav a good day..oh, the perang saudara with my housemate finally ended with peace! yeahhhh...u juz need to lower your ego n pop the problem is solved! bravo!!! =))

Monday, 17 October 2011

weekend yg busy..

mcm bese, life as a medic student mesti busy punye..haha...especially weekend lps..sbb ade open house organized by juniors aka batch kteowg for the seniors..mcm gratitude jgk la kt seniors sbb tlg settled in from d day kteowg smpi kt bumi cork ni..and so, nama pon open house, food kne la ade! kteowg plak kne msk nasi kuning n acar nenas tok 60 owg which is A LOT!!!!

alhamdulillah, berjaya jgk msk n habes dimakan..hehe..so, tandenye sedap la tu..ecece..angkat bakul sndri..oh, tp serius sume food sdp2 belaka tahap marvellouso, fantastico n awesome la! desserts yg mcm2 jenis dari puding roti, karipap, popia, kek batik,apple crumble n lain2 lg tu mmg awesome..rugi je aku mkn lmbt ckt xdpt rse popia yg sume owg kata bez tu..tp, xpe...kenyang suda!


pastu, seronok sgt dpt jmpe super senior ky lg2 ade 2 owg sapphire!!! woot2..dan mcm2 la cte psl ky diborakkan...yg x bole bla tu, topaz is so topaz..haha..."ade 2 je house kt ky. "akak topaz berbicara. aku bertanye: ape dia? lalu, kakak topaz itu menjawab: topaz n non-topaz! dat is so topaz kn??.....hahah..

AGM PPMC 10/11
esk tu plak which is hari ni ade perjumpaan ngn pengarah ireland MARA, pak Lan...dia bg advice sume yg mcm bapak to ank punye talk..yg ak plg ingat is jgn dok sowg2 as in x nk campur ngn owg la..do study group! jgn sombong kongsi ilmu..appreciate diz opportunity ni by studying hard n smart..reflect blk duit spe yg kau gune utk byr duit pengajian kau yg mahal tu? duit utk byr groceries kau? tu sume duit masyarakat! so, spend wisely..n last but not least dia pesan kalau nk g luar negara, emel surat mintak izin keluar negara kt dia so that ape2 hal nt x susah la..

n suprisingly td dlm pkul 4 lebih, dia terjah umh kteowg!!!!!!! aku da mcm cuak yg menggigil gle sbb dia pengarah kot!!!! tp ble da borak2 sume, hidang teh n cekodok sdp, serius dia sgt la fatherly...very the caring..haha...urm..tu je kot update terbaru..haha..mock exam rabu ni...woot2.....haha..

P/S: apple crumble sdpt sgt!!!!!!! =))

Thursday, 13 October 2011

manage your perceptions!

its been awhile yeah aku x update blog ni..ecece..haha..oh, tp serius oh minggu ni busy je memanjang..dats why la xdpt update salu..hehe..oh, anyway nk cte byk kali ni tp mcm mse suntuk, so lets make the story short! oh, hari ni excited sgt sbb dpt parcel da..hehe..

basketball team SHINee

oh, walaupun aku beginner je main basket ni tp serius bez..mmg mencabar la ble lawan ngn team yg btol2 da ade experience tu en..tp, bak kata Nabihah aka bez player of the team ckp its all about your psychology je..managing your perception! so, mcm even kte nmpk dowg main ganas ke ape still, our mind x bole kne jajah sng2 mcmtu je ok..mindset kne btol! mindset as a winner n put on your game face!! =D hehe..analogi yg simple mcm exam, ble kte dok pkr susah la exam ni weh..cne ni..bole ke...etc..then surely kte mcm x akn score sgt kn? bak lagu "jika kau fikirkan kau bole, kau bole melakukan, jika kau fikirkan ragu2 usahamu tidak menentu"..so, be confident tu penting n yeah work as a team is fun!

Speaker's tour-whats your legacy?

as a first year rep of Malaysian Cultural Society yg dilantik tanpa disangka ni, kne la tlg2 prepare for the talk, promote kt kwn2 sume psl talk tu n etc. n yeah, its nervous kot mule2 even x jd MC, tp mcm even a slack would really mcm terkesan kt committee lain..mcm respect the time! due to technical errors terstart lmbt ckt n so shows a bad image ckt la..tp turn out jd a good success je overall bg aku..tp still there's room of improvement though..but, my point is dat we must not fail to prepare and prepare to fail..haha..sounds confusing kan? oh, mksudnye mcm kne prepare n organize btol2 even the small little things makes a different! advise yg plg penting aku dpt ialah hidup ni kne ade end goal! kau kne ade target la ape kau nk dlm hidup? setakat degree? kete, umh besar, isteri cantik? atau kau nk something yg lebih ultimate which is?? (haa jwb sndri) haha..pastu, dia pesan lg don't make yourself idle, do something! n lastly, live,love n leave a legacy! =)

istanbul sdp gle!!!! gulp2..=)
Quranic Circle-Al-Fatihah
ummul kitab Al-Quran ni bwk maksud yg mendalam sebenarnye ble btol2 menghalusi tafsir sume.

alhamdu-segala puji.nape x syukur ke ape? sbb dlm bahasa arab hamdu tu mcm kte bersyukur dlm sume situasi sama ada baik ke buruk. tp if syukur kte syukur ble dpt nikmat je...then, rab ialah Master of the slave..Dia berkuasa wt ape je kt kte..alamin-sume alam, bkn je dunia, malah alam ghaib, alam rahim, alam bintang bulan sume..sumenye ialah Allah yg punye.

Ar-Rahman- rahmat kpd sume makhluk Allah x ksh la yg bernyawa ke x, kucing ke ros ke dan sumenye.
Ar-Rahim-kasih sayang kpd mukmin..mcm hidayah petunjuk sume tu.

Hari pembalasan refers tu kte kne sentiasa reflect blk dri kte...sbb percaya kpd hari Kiamat kan satu rukun iman. dan salu la doa moga2 kte akan dihisab dgn semudah2 nye..

Ayat ni mcm in a way ckp kte ni mmg bergantung sgt ngn Allah..kpd Dialah kte mintk tolong sume..

jalan yg lurus tu plak x mudah nk dpt unless ade effort sbb ade je hawa nafsu, godaan syaitan sume yg akn try to pesongkan kte..so, iman kne kuat.

dan akhir skali, owg yg dimurkai tu ialah owg yg ble ade ilmu, x amalkan..while owg yg sesat tu dia amalkan when infact dia xd ilmu pon..so, semoga kte dijauhkan drpd golongan ni..


Surah 1 Al-Fatihah ( 7 ayat ) الفاتحة
1 Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
2 Segala puji bagi Allah, Tuhan semesta alam. الْحَمْدُ للّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ
3 Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. الرَّحْمـنِ الرَّحِيمِ
4 Yang menguasai di Hari Pembalasan مَالِكِ يَوْمِ الدِّينِ
5 Hanya Engkaulah yang kami sembah, dan hanya kepada Engkaulah kami meminta pertolongan. إِيَّاكَ نَعْبُدُ وإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ
6 Tunjukilah kami jalan yang lurus, اهدِنَــــا الصِّرَاطَ المُستَقِيمَ
7 (yaitu) Jalan orang-orang yang telah Engkau beri ni'mat kepada mereka; bukan (jalan) mereka yang dimurkai dan bukan (pula jalan) mereka yang sesat. صِرَاطَ الَّذِينَ أَنعَمتَ عَلَيهِمْ غَيرِ المَغضُوبِ عَلَيهِمْ وَلاَ الضَّالِّينَ

Saturday, 8 October 2011

sebulan suda di cork! =)

baru habis sesi skype ngn chaletmate sejati, ejuts!!!!! ok..serius rindu eju....='))
oh, hari-hari sgt cpt berlalu..rsenye bru semalam blk from dublin ngn kak ayu..tup2..da seminggu rupenyer..dan dah sebulan rupenye berada kt bumi cork ni..dan dah hampir 20 tahun saya hidup.uhhhh..

kat sini di samping sibuk ngn akademiknye, kami juga ade pengisian kerohanian dipanggil Quranic Circle diketuai kak adilah! dan mggu ni taddabur psl surah al-Ilkhlas atau dikenali sebagai Al-Masad yg hanya ade 4 ayat, tapi membawa maksud yg sangat luas dlm hidup seorang muslim. sbb surah ni menguatkan tauhid kte sebagai owg Islam.


[112.1] Katakanlah: "Dia-lah Allah, Yang Maha Esa,


[112.2] Allah adalah Tuhan yang bergantung kepada-Nya segala sesuatu.


[112.3] Dia tiada beranak dan tiada pula diperanakkan,


[112.4] dan tidak ada seorang pun yang setara dengan Dia".

                      Maksud surah ni tidak semudah yang disangka sebab dalam surah ni telah ditegaskan Allah Yang Maha Esa, bermaksud Ahad iaitu tunggal, ..the One..seterusnye, Allah Maha Sempurna, tak memerlukan ape2 pon..sifat2 dan zat Allah sudah sempurna. lagi, word "lam" bermaksud tidak. tapi dlm context past tense..which means Allah tidak beranak dan tidak pula diperanakkan sejak dulu2 lagi..so, xd la chain keturunan tu sume sbb Allah hanya Allah yang tak memerlukan ayah, ibu, moyang, etc. akhir sekali, ditegaskan yang tiada Tuhan selain Allah.tiada ape pon yg setaraf ngn Allah.. kan susah if ade 2 bos, yg masing2 ade kehendak tersendiri..so, suda terbukti dgn jelas surah ni sgt penting dlm membentuk iman kte yg kuat!
oh, ni hanya sebahagian yg saya ingat..jd jika rse ingin mengetahui lebih dlm silalah rujuk tafsir yg tebal dan penuh dgn maksud2 yg lebih mendalam di samping belajar bahasa Arab yg merupakan bahasa Quran..
oh, nk cte jgk smlm ade trip g jln2 kt area town cork ngn photography society..hehe..jom layan gmbr..=))

oh, exam lg 3 mggu je kot..jom study! =))

P/S: bpe byk oh la...haha

Wednesday, 5 October 2011

making decisions!

making decisions is so important in our daily life..from deciding to get up from bed or just sleep for another 2 hours, decide on what to cook for today, decide whether to follow plan A or B, decide on what topic to study n etc..there's a lot to decide everyday! so, how do we know that the decision we've made is the best??
well, we cannot know for sure, because only Allah knows the best for us!

but, its our responsibility to make a good decision! like are we going to join the party or stay in the room studying? or simply decide on quitting smoking? because we can actually differentiate between what's good or bad..so, we have to be good in making decisions! but how exactly we can do that?

1. pray hard that the decision we've made is the best for us
2.think for the pros and cons.but sometimes even this can be confusing..
3.follow your instinct perhaps?
4.ask for support from family members,friends-applicable for making important decision! like marrying someone?? haha..
5.think positive because we are what we think! 
6.do not decide when you are not emotionally stable.

oh, actually I was not really a good decision maker myself, so these are just some ideas I can think.. huhu..last but not least, lets make good decisions in our life! =))

P/S: lama doe x wat entri mat salleh ni,..haha..da berkarat kot.

Monday, 3 October 2011

seharian! =)

alkisahnye, atas ajakan seorang senior yg comel, saya n ain ke dublin ..=) pg2 da bertolak n sampai plak hujan..first destination kt Dundram ala2 shopping complex yg besar la..window shopping je sbb mahal n plus xd sale..then, tros ke dublin..hujan dan jln jam...cari parking pon ssh..tp still kteowg redah je jln2 ke Jervis shopping centre, Clarks, dan kedai2 lain..

pastu, g Hibiscus shop, the only one kedai malaysia kt ireland yg jual brg2 runcit sume..harga murah!!!!! one piece of chicken leg 39 cent je..kalau kt cork 60 cent kot!!!! xpe2, next time suh pak cik Man deliver ke cork troih! hehe..alang2 sampai situ, kteowg borong lg groceries n suprisingly ade jual halwa jgk kt sini!!!! beznye...FYI, halwa sedap mcm aiskrim bak kata ain! hehe..=)

akak A-- sempat bwk kteowg tgk trinity n RSCI kt city tu..then, sggh ke Killdare village which is an outlet shopping centre..kre harga brg murah la jgk..and yeah beli boots merah! woot2..seronok! haha..=) otw blk, sggh mkn kt Banna Thai yg agk ok la jgk..huhu..rasenye Indian tandoori lg sedap! tp xpe at least da try..
akak A--  mmg sebijik mcm atiqah! ske bwk kete, sporty, putih n tggi..n hobi masa depan akk tu drift! comel gle kot..=)

ni random, tp rse sgt immature plak ble bce blog sndri..hmmmmm..mungkin perlu lebih matang dlm penulisan next time..=/