Thursday, 30 August 2012

My Raya story!! =)

family tercinta dunia akhirat.=)
Alhamdulillah Ya Allah for all the love u gave us, for the friendship that we had and always will,  for giving us family that knows us best and all other nikmat that couldn't be count. 

atas: umh syaf
bwh: home sweet home.=)
candid moments yg xbpe candid. haha
Indeed, time spent with our loved ones is the precious moments in life. The more u give love, the more u get back love. so, appreciate the love u had with the people around u n most importantly the ultimate love from Allah. =)

So, this raya we went back to KL (mama's side) but my mom is from penang, then headed to Melaka (abah's side). Everything is great, with all the marvellous food: rendang, ketupat pulut, kuah kacang, nasi tomato turun temurun, n long list to be written. but since ade flu ckt, I cudn't eat much, but I'm grant tho.heheh..(irish slang)
from left:Dikno, me, mira z, mira a, syila, ayu =) 

the whole week after that, open house invitations everyday literally lah.hehe.smpai siap konvoi satu hari dalam 6 rumah!! then ade wt mlm lah..siang lah.. busy la jgk lately ni..sakan beraye..setahun sekali la katakan. hehe. n then, when it comes to our turn, mama cooked nasi ayam special punye! sdp! n serius seronok ble dok cte2 psl kenangan zaman bdak2 dlu, main roundest lahh (otai kan?) n etc.
besties forever insyaAllah.=)

its like amazing, ukhwah masih gagah terjalin for about 15 tahun n counting even ade gado2 ckt.sedangkan lidah tergigit, inikan pula sahabat. ye dak? tp cbe bayangkan relationship kte dgn Allah, like before kte exist, smpi la kte kembali kepadaNya, lg lama, dan paling best Allah xpernah membenci dan meninggalkan kte dan sangat menanti taubat kte walau sebanyak mne pn dosa kte....=)

یقول: (( قال الله تعالى: یا ابن آدم، إنك ما دعوتني قال: سمعت رسول الله
ورجوتني غفرت لك، على ما آان منك، ولا أبالي. یا ابن آدم، لو بلغت ذنوبك عنان
السماء، ثم استغفرتني غفرت لك، یا ابن آدم، إنك لو أتيتني بقراب الأرض خطایا ثم لقيتني
لا تشرك بي شيئا لأتيتك بقرابها مغفرة )) رواه الترمذي وقال: حدیث حسن صحيح.
Hadis riwayat al-lmam al-Tirmizi. Beliau berkata ia adalah hadis hasan sahih.
Daripada Anas r.a. beliau berkata: Aku telah mendengar Rasulullah SAW bersabda:
Allah Ta'ala berfirman: Wahai anak Adam! Selagi mana engkau meminta, berdoa dan mengharapkan
Aku, Aku akan ampunkan apa-apa dosa yang ada pada dirimu dan Aku tidak peduli. Wahai anak
Adam! Seandainya dosa-dosamu banyak sampai mencecah awan langit kemudian engkau memohon
ampun kepadaKu, nescaya Aku akan ampunkan bagimu. Wahai anak Adam! Sesungguhnya engkau,
andainya engkau datang mengadapKu dengan dosa-dosa sepenuh isi bumi, kemudian engkau datang
menghadapKu tanpa engkau mensyirikkan Aku dengan sesuatu, nescaya Aku akan mengurniakan
untukmu keampunan sepenuh isi bumi.



akad nikah Qidran n Allison..=)

Friday, 10 August 2012

Di Hamparan Shamrock, kuseru namaMu.=')


" buku ni penuh dgn inspirasi, dan motivasi yg menceritakan kisah hidupnya yg penuh cabaran dan dugaan, baca la weh!" pesan Adah mse Muslim Overseas Camp(MOC) tempoh hari.

so, after MOC tuh, one week after dat, aku pun g beli bku tuh. I was very excited sbb still terngiang2 lagi suara Uztaz Hasrizal penceramah mse MOC who is the author of dat book. almost half of d book, dia cte penuh semangat mse MOC.

n then, while I was reading the book, I came across this beautiful words.

Roh itu dekat dengan Allah.

Saya mengambil peluang untuk mengingatkan diri saya dan Abdellah bahawa jasad fizikal kita mungkin tidak terasa dengan dosa. Tetapi, hati, roh dan jiwa kita terseksa.

             
              "Roh kita asalnya 'dekat' dengan Allah. Apabila dijauhkan dari asalnya, dia akan terseksa, kesunyian, dan menderita seperti jiwa perantau yang tercampak di bumi asing. Sering gelisah dan mahu mengecap asal-usul yang telah ditinggalkan. Jika rintihan hati kita diabaikan, akhirnya ia akan mati lantaran sakit rindu kepada asalnya. Bawalah kembali diri kita semua ke asal kita, bahawa kita dekat dengan Allah," saya menamatkan bicara di situ.

              
              Bukankah semasa di alam roh, Allah berbicara secara langsung dengan kita dan kita menjawabnya secara langsung dengan Dia? Demikianlah kebersamaaan kita dengan-Nya. Membawa diri kepada zikrullah, membaca kalam-Nya dan bertadabbur menghayati ciptaan-Nya, semua itu adalah perjalanan roh yang kita bentangkan untuk ia kembali ke asalnya. Dekat dengan Dia. Semakin banyak kita berdosa, meninggalkan solat dan Al-Quran, melayan nafsu dan mengikut jejak langkah syaitan, beerti semakin jauh roh kita mengembara meninggalkan asalnya. Semakin jauh daripada Allah, semakin kehilangan bekal dan semakin sesal dan bebal dengan kegundahan yang ditanggung.
              
Tatkala hati gelisah, terimalah ia sebagai pemberitahuan hati bahawa dia memanggil tuannya ke asal .Kepada Tuhan.

Malah tatkala saya memeluk ibu dan mencium tangannya, hilang semua resah di jiwa. Masakan tidak, saya berasal daripada dia. Mencium dan memeluknya adalah kepulangan saya kepada asal.
             Itulah sifir kehidupan.

             Tatkala resah membelenggu diri, kembalilah ke asal. Kembalilah ke kampung, kembalilah ke bonda, kembalilah kepada Dia, Allah yang asalnya dirimu dekat dengan-Nya.
  
Surah Al-A'raaf [7:172-174]: Yang bermaksud: Dan (ingatlah wahai Muhammad) ketika Tuhanmu mengeluarkan zuriat anak-anak Adam (turun-temurun) dari (tulang) belakang mereka, dan Ia jadikan mereka saksi terhadap diri mereka sendiri, (sambil Ia bertanya dengan firmanNya): "Bukankah Aku tuhan kamu?" Mereka semua menjawab: "Benar (Engkaulah Tuhan kami), kami menjadi saksi". Yang demikian supaya kamu tidak berkata pada hari kiamat kelak: "Sesungguhnya kami adalah lalai (tidak diberi peringatan) tentang (hakikat tauhid) ini". Atau supaya kamu tidak mengatakan:" Sesungguhnya ibu bapa kamilah yang melakukan syirik dahulu sedang kami ialah keturunan (mereka) yang datang kemudian daripada mereka. Oleh itu, patutkah Engkau (wahai Tuhan kami) hendak membinasakan kami disebabkan perbuatan orang-orang yang sesat itu?" Dan demikianlah Kami menjelaskan ayat-ayat keterangan Kami satu persatu (supaya nyata segala kebenaran), dan supaya mereka kembali (kepada kebenaran).


a real meaning of a trip is the return.-Women In the Sun (final episode)

Monday, 6 August 2012

our love story ..=)


I've heard a quite number of times that our relationship with Allah is like a love story. at first I understood that with great confidence but then when it comes to telling others and to really explain with feelings, it was a failure.

so, yesterday mcm biasa kdg2 borak dgn abah cte2 psl tauhid. and here's our rough conversation:

me: abah, haritu nopah penah dgar satu ceramah dia ckp cte kte dgn Allah mcm love story. mcmne eh abah?

abah: yes, mmg la.tp sebelum cinta, kte kne kenal Allah dlu..(xkenal maka x cinta ye dak?) juz like a human love between a boy and a girl. sebelum jmpe, nk knl dlu.ble da kenal, nk  tau ape yg dia ske, ape yg dia x ske. so, kte pn automatically try nk tiru ape yg dia ske wat, n avoid ape dia x ske wat..n dalam bercinta tuh, ade pujuk rayu(doa dan berharap dgn penuh tangisan)

me: ohhh..(hati berbunga2 terase indah sgt, teringat cinta2 monyet dlu..eheh.)

abah: tapi ble kte da jauh dgn dia, rse rindu sgt2..makan x kenyang, tdo x lena, mandi x basah. sume sbb kasih syg yg tertinggi kat Dia. sbb cinta sgt, kte rse sehari x jmpe atau contact rse kosong hidup.xcomplete. semggu x jmpe rse mcm bertahun2 lamanye.

me: (angguk2, listening dgn penuh penghayatan. mata bersinar2 )

abah: dan ble jmpe, rse bahagia xterkata. dan xd da istilah cinta laki perempuan, sbb sumenye akan kamil di sisi Allah.

me: try to imagine ble kat syurga nt, kte dpt jmpe Allah, our creator, our lover. our ultimate love! oh, im so waiting for that moment ..insyaAllah.

abah: so, dlm life ni, ape2 pn kte wat kte boleh relate dgn Allah. like solat, duduk seorangan mengenangkan dosa2 kte, dgr lagu2 klasik ke (sambil psg lagu Nak Dara Rindu-P.Ramlee dan Senandung Malam-P.Ramlee) even movies ke. tp igt amek yg jernih, buang yg keruh.
video

Sejuta bintang bertabur
Siapakah gerangan di jendela
Merisau bintangkah atau nak dagangkah
Harum bunga senandung malam

Mungkinkah malam bermimpi
Mata jelita kilau-kilauan
Menentang malamkah melepas rindukah
Duhai nak dara marilah dinda

Lena daku dalam sunyian
Senandung malam berkisah
Mengisahkan asmara hati
Wahai nak dara marilah dinda

Kutahu kau tak berteman
Pilih teruna siapa gerangan
Pilih akukah atau si dia kah
Dengar nak dara senandung malam

"Pilih akukah atau si dia kah?" refer to Aku . 
 "nak dara" refers to sifat2 Allah yg Maha Lembut, Jamal. sifat lelaki: Jalal.
rasa syahdu ble dgar2 lagu ni dan relate dgn ketuhanan.

n then while I was fb-ing , I found such a beautiful video from Syeikh Nouman Ali Khan pasal :

2:186 
 And when My servants ask you, [O Muhammad], concerning Me - indeed I am near. I respond to the invocation of the supplicant when he calls upon Me. So let them respond to Me [by obedience] and believe in Me that they may be [rightly] guided

how he describes the usage of word 'when' compared to word 'if' which shows hopelessness. n then the word 'the' and 'a'. please watch .

me: tp kan abah, kte ups n down, mcmne nk consistent eh bah?

abah: ups n down is only in our knowledge,there are no ups n down in Allah's knowledge. kalau x kenal lupa, mcmne nak knl ingat? kalau x terang, mcmne nk tgk dlm gelap..



me:
mcm konsep dosa pahala, syurga neraka jgk la kn bah? ohh....=)
 
pendek kata, jom sme2, berinteraksi dengan Allah setiap saat dlm hidup kte bkn literally dlm doa je. n ble
doa kdg, nk lajuu, xdak feelings. (ouch). sbb ble kte rindu Allah, sebenarnye Allah lah yg rindu kte sebenarnye. =')