Monday, 6 August 2012

our love story ..=)


I've heard a quite number of times that our relationship with Allah is like a love story. at first I understood that with great confidence but then when it comes to telling others and to really explain with feelings, it was a failure.

so, yesterday mcm biasa kdg2 borak dgn abah cte2 psl tauhid. and here's our rough conversation:

me: abah, haritu nopah penah dgar satu ceramah dia ckp cte kte dgn Allah mcm love story. mcmne eh abah?

abah: yes, mmg la.tp sebelum cinta, kte kne kenal Allah dlu..(xkenal maka x cinta ye dak?) juz like a human love between a boy and a girl. sebelum jmpe, nk knl dlu.ble da kenal, nk  tau ape yg dia ske, ape yg dia x ske. so, kte pn automatically try nk tiru ape yg dia ske wat, n avoid ape dia x ske wat..n dalam bercinta tuh, ade pujuk rayu(doa dan berharap dgn penuh tangisan)

me: ohhh..(hati berbunga2 terase indah sgt, teringat cinta2 monyet dlu..eheh.)

abah: tapi ble kte da jauh dgn dia, rse rindu sgt2..makan x kenyang, tdo x lena, mandi x basah. sume sbb kasih syg yg tertinggi kat Dia. sbb cinta sgt, kte rse sehari x jmpe atau contact rse kosong hidup.xcomplete. semggu x jmpe rse mcm bertahun2 lamanye.

me: (angguk2, listening dgn penuh penghayatan. mata bersinar2 )

abah: dan ble jmpe, rse bahagia xterkata. dan xd da istilah cinta laki perempuan, sbb sumenye akan kamil di sisi Allah.

me: try to imagine ble kat syurga nt, kte dpt jmpe Allah, our creator, our lover. our ultimate love! oh, im so waiting for that moment ..insyaAllah.

abah: so, dlm life ni, ape2 pn kte wat kte boleh relate dgn Allah. like solat, duduk seorangan mengenangkan dosa2 kte, dgr lagu2 klasik ke (sambil psg lagu Nak Dara Rindu-P.Ramlee dan Senandung Malam-P.Ramlee) even movies ke. tp igt amek yg jernih, buang yg keruh.
video

Sejuta bintang bertabur
Siapakah gerangan di jendela
Merisau bintangkah atau nak dagangkah
Harum bunga senandung malam

Mungkinkah malam bermimpi
Mata jelita kilau-kilauan
Menentang malamkah melepas rindukah
Duhai nak dara marilah dinda

Lena daku dalam sunyian
Senandung malam berkisah
Mengisahkan asmara hati
Wahai nak dara marilah dinda

Kutahu kau tak berteman
Pilih teruna siapa gerangan
Pilih akukah atau si dia kah
Dengar nak dara senandung malam

"Pilih akukah atau si dia kah?" refer to Aku . 
 "nak dara" refers to sifat2 Allah yg Maha Lembut, Jamal. sifat lelaki: Jalal.
rasa syahdu ble dgar2 lagu ni dan relate dgn ketuhanan.

n then while I was fb-ing , I found such a beautiful video from Syeikh Nouman Ali Khan pasal :

2:186 
 And when My servants ask you, [O Muhammad], concerning Me - indeed I am near. I respond to the invocation of the supplicant when he calls upon Me. So let them respond to Me [by obedience] and believe in Me that they may be [rightly] guided

how he describes the usage of word 'when' compared to word 'if' which shows hopelessness. n then the word 'the' and 'a'. please watch .

me: tp kan abah, kte ups n down, mcmne nk consistent eh bah?

abah: ups n down is only in our knowledge,there are no ups n down in Allah's knowledge. kalau x kenal lupa, mcmne nak knl ingat? kalau x terang, mcmne nk tgk dlm gelap..



me:
mcm konsep dosa pahala, syurga neraka jgk la kn bah? ohh....=)
 
pendek kata, jom sme2, berinteraksi dengan Allah setiap saat dlm hidup kte bkn literally dlm doa je. n ble
doa kdg, nk lajuu, xdak feelings. (ouch). sbb ble kte rindu Allah, sebenarnye Allah lah yg rindu kte sebenarnye. =')

No comments:

Post a Comment