Thursday 3 November 2011

resipi ikan bilis crunchy & kek suji! =)

IKAN BILIS CRUNCHY
bahan2:
ikan bilis, bwg merah, bwg putih, kentang, serbuk cili, sos cili
cara2:
1.hiris kentang, bwg merah, bwg putih nipis2..
2.goreng ikan bilis dulu dan kemudian goreng kentang sampai garing. ketepikan.
3.kemudian, goreng bwg merah n bwg putih.
4.masukkan serbuk cili yang dicampur sedikit air, dan sedikit sos cili.biarkan sehingga cili tu msk!
5.campurkan ikan bilis n kentang tadi..gaul mesra dan campur sikit gula( 1sudu kecik).

KEK SUJI
bahan2:
3 cups self raisin flour, 1.5 cups butter,1.5 cup sugar, walnut, kismis, 2 cups tepung suji, 2 cups susu, 3 biji telur, secubit garam, 1 sudu kecik esen vanilla
cara2:
1.rendamkan tepung suji(semolina) dlm susu n kismis selama 2 jam
2.pukul butter n gula sebati.
3.pukul sekali telur n esen vanilla..(nk senang guna electric mixer, tp bole je kuatkan muscle biceps brachii/gne tgn) hehe..
4.masukkan tepung suji yg telah direndam td..
5.kacau, masukkan self raising flour sedikit demi sedikit.
6.kacau rata..tabur walnut dan kacau lagi.
7.bakar adunan dlm oven 180 darjah celcius selama 45 minit.

selamat mencuba!!!!!

2 comments:

  1. bestnyer!!! jadilaa housemate sy plzzz..haha

    ReplyDelete
  2. atiqah...aku wt entri ni khas utj kau tau!!!! nt da try, gtau hasil dia!! hehe..=))

    ReplyDelete